Rolf "Rufus" Backman


Rufus Backman är textilkonstnär och performanceartist.
Som Butcherqueen gjorde hen i höstas ett färgstarkt uppträdande i vårat skyltfönster. Den 4:e december är det dags för
Rufus eget vernissage på WOS .

Var kommer du ifrån?

Jag kommer från Norrköping men sedan 6 år bor jag i Stockholm.

Du har i höstas påbörjat din textilutbildning på Konstfack, hur trivs du och vad har du för förväntningar?

Jag trivs väldigt bra, har en fett grym klass ,och det är härligt att hänga i en miljö där alla på ett eller annat sätt håller på med textil där man med kan inspireras av varandra. 
Mina förväntningar hänger på mig att utnyttja de fantastiska lokalerna som vi har tillgång till, att skapa /testa och hitta mig som själv som textilare/konstnär.

Varför valde du just textil inriktning?

Textil finns runt oss hela tiden hemma, ute, på människor, tunnelbanan, klubben, baren m.m. och många tänker inte så mycket på det men ända sen jag var liten har jag märkt av det och fascineras av strukturen, funktionen, mönsters, användning och färg. Och textil som kläder har med varit en grej som fått mig att känna mig självsäker i mig själv, så därför har textil känt så självklart och rätt.

Hur skulle du beskriva din konst?

Mitt konstnärskap i helhet handlar mycket om hur verkligheten ser ut och egna upplevelser, där jag genom konsten försöker visa mänskligheten hur världen faktiskt ser ut.

Vad tycker du är roligast i processen?

Processen börjar med upplevelsen eller det jag nu är inspirerad av, sen kostym/rörelse och känslan jag vill förmedla till åskådarna, jag vill liksom att dom ska känna exakt samma som jag känner. Repeterar lite men för det mesta så går jag på känsla för då blir det mer verkligt och oväntat. Det roligaste är när verket är klart haha gillar inte allt för långa processer vill att det ska gå snabbt men oftast så blir de inte så ändå om jag känner mig själv rätt:).

Vem är Butcherqueen och hur länge har hen funnits?

Butcherqueen har funnits i 4 år nu, och är en person som gillar att utmana, ifrågasätta, provocera mänskligheten i olika skepnader, att få människor att utnyttja sin hjärna kapacitet till MAX. Men även en väldigt självsäker, snäll och outgoing diva som gillar att klubba och have a good time.

Varför performance?

För att det är då jag har som mest kontroll över själva verket.

Hur känns det att vara uppträda som hen?

Å jag älskar det,helt fantastiskt att gå in i denna karaktär. Man kan verkligen släppa på alla spärrar/problem man har och bara köra.

Har Butcherqueen förändrat dig?

Jo de har hen gjort på så sätt att man börjar tänka på att vi lever bara en gång och måste ta tillvara på det man har YOLO liksom.

Kan du berätta lite om processen bakom dina performance uppträdanden ? repeterar du?

Jag iscensätter oftast i huvudet hur performancet ska se ut.

Är musiken en viktig del?

Ja verkligen ,men jag suger på musik men jag vet vad jag gillar när jag hör den ;).

Förvånas du ibland över vad du inspireras av?

Nja ibland haha enligt mig iallafall, men inte om man pratar med normen kanske.

Har du någon mentor?

Ja Lotta Barlach som är kostymör och designer som jag jobbat med som är helt fantastiskt inspirerande och  som man alltid kan vända sig till om råd och diverse saker.

Vad är den största skillnaden i att jobba med performanceprojekt versus ett konstprojekt med objekt?

För mig så känns det som att jag tappar lite kontrollen över ett objekt versus att jag själv med kropp gör performance. Konstrollfeak :)

Vad har du för planer och drömmar inför framtiden?

Ja framtiden försöker jag inte tänka på alls för mycket på, försöker leva i nuet och ta det lite som de kommer. Men kommer definitivt hålla på med textil i nån form.

Kan du berätta lite kring tankarna och utgångspunkten för din kommande utställning på WOS?

Ja den handlar om att våga se människor i ögonen och humanisera människan och inte låtsas som att dom inte finns runt om oss. Vi lever i en tid där vi lever i en bubbla fullt av oss själva, där allt kretsar mot oss själva som individer. Att vi som har det bra ska ha det ännu bättre. Och att man är så rädd för att ta ett steg utanför bubblan för utforska det som är främmande för en.


se Rufus performance

Shop News