Miss Jade

 
WOS har ett extra gott öga till Miss Jade.
Hon var modellen som prydde förstasidan när wosstore.com nylanserades i somras.
Kreativ, färgstark och tidlös har Miss Jade börjat uppmärksammas i Stockholms modekretsar.
Var kommer du ifrån och hur kommer det sig att du jobbar inom modebranschen?

Jag kommer ifrån Tyresö som ligger lite utanför Stockholm. Jag har alltid haft ett stort intresse för textil och kläder. Varit superintresserad av hur andra och jag själv klär mig. Förra året gick jag på min första Fashion Week här i Stockholm. Det var viktigt för mig att bära något jag själv hade gjort. Så jag kom dit i ett plagg som jag målat på och blev intervjuad av Elle  Storbritannien. När dom frågade vad jag hade på mig berättade jag:
" ... Ja det här är plagg som jag hittat på en loppis som kostade typ 5 kronor som jag handmålat... och den här morgonrocken för 45 kronor har jag även den handmålat..."
Så började han skratta. Dom tyckte att det var jätteintressant! Jag har alltid försökt hålla mig ganska alternativ och ha min egen nisch - min egen syn på allting. Sedan har det blivit så att jag lärt känna vissa människor och hamnat i olika modesammanhang. Nu håller jag på med mode både privat och i mitt arbete.

Vad gör och jobbar du med?

Jag jobbar lite extra på en klädbutik som heter Marc by Marc Jacobs här i Stockholm. Förutom det så har jag hållit på och modebloggat ett tag för en hemsida som heter Radar magazine. Sedan har jag väl varit en person som synts mycket i olika sociala event och utmärkt mig för min stil. Det har varit mitt sätt att kunna uttrycka mitt intresse för mode och textil liksom.

Har du studerat?

Jag har studerat textil och design i tre år. Det var väl där allting började. Jag började kunna ge mer och mer konkreta svar på vad jag ville göra inom mode.

Har du några speciella stilikoner som du hämtar inspiration ifrån?

Ja det har jag. Men nu på sistone har det inte varit någon specifik. Det finns en hemsida som heter stylelikeu.com där dom intervjuar intressanta profiler. Där har jag hittat alla möjliga människor!
Det finns en kvinna som jag tycker är så sjukt spännande! Kommer inte ihåg namnet på henne nu. Hon har en stil som inte direkt påminner om min egen men med lite samma tanke sätt. Att liksom göra en liten show av det hela - med show menar jag något som sticker ut.

…är det något som ingår i att ha  stil för dig - att man vågar?

Ja att man vågar ta ut svängarna lite! Hon klär sig helt enkelt som hon känner för. För att  hon vill pröva. Hur funkar det här? Hur kommer andra att tolka det jag har på mig? Jag tycker det är ett väldigt spännande tankesätt som jag för att jag definierar mig själv mycket efter min stil. Det har blivit en stor del av mig!

Hur skulle du då beskriva din egen stil?

Gud den är så blandad! Förut var jag besatt av att snöa in på en viss tids era eller changer men nu har det blivit  som en blandning av allt det som jag har tidigare gått igenom. Alla stilinfluenser jag har haft och varit intresserad av. Att gå från väldigt vintage till något modernt med min egen touch på.
Nu känner jag mig ändå mer fri till att våga blanda på ett helt nytt sätt. Det känns väldigt skönt! Det har blivit ett annat sätt att uttrycka sig på. Ibland bär jag ju även egna saker som jag själv gjort och då blir det ju extra personligt.

Hur skulle du säga att din uppväxt har präglat din klädstil?

Jag växte upp med min mamma och vi hade inte så väldigt mycket pengar. Vi brukade gå på loppisar varje lördag och det var ett av mina största nöjen. Då fick jag gå och handplocka något plagg som jag tyckte var fint. Så kunde jag på en måndag komma till skolan i paljettklänning!
Det ska inte behöva kosta så mycket pengar. Det handlar mer om hur man sätter ihop saker och ting. Jag är inte så styrd av trender. Men jag tycker absolut att det kan vara intressant att ta inspiration av vad som är nytt och vad som kommer.

Vad för slags plagg skulle du aldrig bära?

Jag gillar ju att utmana mig själv och tar på mig det mesta! Några grejer som jag har svårt för är nyproducerade plagg som inte har någon vidare passform eller tänk bakom sig. Som bara känns som slit och släng. Det är så oattraktivt när sömmarna är snabbsydda! Jag har några sådana plagg och dom ligger ofta bara i min garderob.

Är det viktigt hur kläder får dig att känna?

Ja, även om jag tar på mig det dyraste i min garderob så behöver jag ju inte alls få denna superbra känslan. Det kan lika gärna vara en äldre klänning från 70-talet där jag känner att den  verkligen sitter perfekt på min kropp. Är som gjord för mig! Då kan det inge känslan av att man bär upp plagget på ett annat sätt för man känner sig mäktig som person. När jag väl har satt på mig ett sådant plagg så har det varit "wow" för mig  men kanske inte för någon annan.
Jag kommer ihåg när jag hittade ett sådant wowplagg i Berlin en gång. Min kompis rynkade på näsan och tyckte det var hemskt! Det var en jätterolig 80-talsklänning med en massa krimskrams, stora ärmar och en form som egentligen var väldigt osmickrande. Men så satte jag på mig den och jag tror aldrig jag känt mig så magisk!  Den var så mycket! Den hade så intressanta detaljer!

Förvånas du ibland över vad du inspireras av?

Absolut. Jag tror att det är därför jag känner mig så dragen till Stylelikeyou.com för att det är människor som berättar inte bara om sin stil. Det är intressant med ett forum som även lägger vikt vid att det verkligen är intressanta personer bakom kläderna!
Jag har alltid haft ett intresse för hur olika personer egentligen bär upp olika plagg. Så är det med dom här personligheterna som presenterar sin garderober med kläder dom haft sedan dom var tjugo. Du kan inte kopiera deras stil för dom har samlat på sig den under flera år. Har personlighet som gör dom helt unika. Det är inte en bild man kan kopiera där allt finns att köpa.

Finns det tidningar du alltid läser eller sidor på nätet du gillar?

Ja. Varje månad köper jag iD-magazine – det är den bästa! Det handlar även där om att de lägger fokus på lite annorlunda styling. Den kan vara lite koko, lite roligare och de lägger också mycket vikt på intervjuer med olika slags människor. Intervjuerna är ofta väldigt intressanta! Dom lyfter det här estetiska på ett väldigt intressant sätt utan att det blir speciellt ytligt. Så den tidskriften är viktig för mig. Inspirerande!

Vad ser du för problem med modebranschen idag?

Kanske just det här att det ska handla så mycket om vart du kommer ifrån, hur du ser ut, vilka du känner, hur mycket pengar du har, hur mycket pengar du ska tjäna på det här. Det jag är mest anti mot är att jag inte tycker det ska handla om pengar!
Jag tycker kreativitet förstörs av att allt ska baseras på pengar. Sedan måste man såklart tjäna pengar på något. Men det är synd att man ska blanda in sitt kreativa intresse i ett ekonomiskt intresse. Då blir det genast att man begränsar sig själv för att man måste nå en bredare kundkrets som det måste tas hänsyn till. När man inte har det så har man friare gränser och kan skapa helt fritt.

Har din syn förändrats sedan du kommit in bakom branschens kulisser lite?

Ja det har den gjort. Den har blivit mer realistisk. Att jag börjat inse att det är svårt att ta sig in och man måste jobba väldigt hårt för någonting och det är sjukt slitsamt! Jag har väl alltid vetat att det inte är någon dröm. Men jag har fått lite avsmak av att det är så ytligt och så mycket handlar bara om hur man ser ut. Jag tycker det är ganska ointressant. Man borde uppskatta kreativiteten mer tycker jag. Nu handlar det mest om hur många mingelbilder man hamnat på. Istället för att gå för att se en intressant visning med intressanta kläder.

Har du någon mentor?

Ja! En kvinna som heter Helena Ekström. Hon är jättespännande! Vi blev kompisar förra året på modeveckan på första visningen jag gick på. Vi började pratade om hur tråkigt mode det var. Hur tråkiga vi tyckte att folk som var där var. För att fokusen var ytlig och inte alls på vad det var för kläder eller på att man kom dit för att se någonting. Det var skönt att sitta bredvid henne! Sedan började vi umgås efter det. Hon har inspirerat mig under hela det här året!

Är hon äldre än dig?

Ja hon är i 35 års åldern – och jag är 20. Det har också varit lärorikt för att det är skönt ibland när man inte kommer från en superestetisk familj. Att hitta någon som gått igenom lite av samma process som man själv gör just nu. Känna att man får en drivkraft genom den här personen. Hon har ett så klokt tankesätt kring det här jag kämpar lite med.

Vad har du för tankar kring sociala medier och nätet?

Å  jag är så kluven till det där! Jag är ju en sådan person som man kanske tänker borde hänga med mycket. Just för att jag har min blogg. Men jag är inte alls speciellt duktig på sociala medier. Kanske för att jag känner lite avsmak inför att hela tiden hålla mig så uppdaterad. Jag tycker det är ganska ointressant! Jag kan absolut följa med i nyhetsflöden och sådant som jag brinner för och tycker är viktigt. Att hålla koll på vad som händer i världen det är viktigt!

Men hur kommer det sig att du själv har en blogg då?

Jag ville ha en blogg för att kunna ha någon form av forum där jag kunde visa: Det här är jag – och det här gör jag! Men det har blivit så att jag tagit en paus.

Finns det några bloggar som du tycker sticker ut på ett intressant sätt?

Det är väl egentligen mest stylelikeu.com...  Sedan kanske man inte kallar det blogg egentligen. Annars tycker jag mycket om Odalisque magazine också! Jag bloggade för dom från början egentligen och sedan valde jag Radar. Dom har en väldigt konstnärlig profil.
Sedan har jag varit helkär i bloggen Advanced Style för ett tag sedan. Det var en ung kille som startade en blogspotblog i New York och valde att fotografera enbart kvinnor över 60 år. Gamla dansare, gamla modeller med en intressant stil. Otroligt intressanta kvinnor som inspirerar mig!
Jag tycker det är så fascinerande när det finns en historia bakom saker. Det har alltid varit min grej. Sedan finns det ju många bloggare som har lyckats genom att lägga upp snygga foton på sig själva varenda dag. Men för mig måste det finnas någonting mer.

Vad har du för planer och drömmar inför framtiden?

Jag drömmer ju gärna ganska stort. Det tycker jag man ska göra! Jag har ju nu börjat nysta litet i det här med textil… Jag drömmer om att skapa någonting som gör inverkan på världen. Vet inte än vad det kommer att vara - men någonting som förhoppningsvis kommer att gynna en större skara människor!

Shop News