Atelier M. Francine

Atelier M. Francine är ett nystartat märke för transkvinnor.
I höst lanseras den första klänningskollektionen, till vilken designern Maria Lundqvist har arbetat fram klänningar anpassade till transkvinnors kroppar.

Hur kom du på att du ville skapa ett märke för transkvinnor?

Jag tyckte att det var konstigt att det inte fanns kläder för den här målgruppen, något jag lagt märke till när jag jobbar som kostymör och stylist.
För mig som designer handlar kläder inte bara om att följa modet och att sälja kläder utan jag vill gärna att det ska finnas ett djup och en mening i det jag gör. Jag vill tillföra något mer än snygg design och nu känns det som att jag får göra det.

Vad har du för vision med ditt märke?

Att personen som sätter på sig mina kläder växer. Det är svårt för oss att förstå eftersom det finns kläder i nästan alla material. Men för transkvinnor är det inte så lätt att hitta något med en bra passform som inte är gjort av trikå.
Att kunna sätta på sig ett plagg som till exempel sitter bra både över axlarna och i midjan är något jag vill uppnå. För att kunna göra det har jag bland annat fått skapa en egen måttabell.

Var det en utmaning att sy upp den här kollektionen?

Ja, och det är fortfarande en utmaning. Jag har stött på olika hinder under resans gång och hela tiden försökt hitta nya vägar. Eftersom jag är först med det här måste allt skapas från grunden. Att prova ut de olika storlekarna är både tidskrävande och svårt. Många av mina vänner har fått ställa upp som levande provdockor men det har varit en givande process.

Du är nyss hemkommen från Båstad där du har varit på ett transkonvent med din provkollektion, hur togs den emot?

Att vara i Båstad gav mycket positiv respons och jag fick mycket utbyte och massa tips och råd till fortsatt utvecklande av mina kläder.
Det var en fantastisk möjlighet att möta delar av min målgrupp och att känna att behovet faktiskt fanns. Många kunde vittna om att det är svårt att hitta kläder som passar.
När man som i designer skapar en kollektion så är skapandeprocessen en rätt så ensam fas, därför är det extra roligt att få feedback.

Vad händer härnäst?

Vi håller på att bygga upp en hemsida och webbshop och jag hoppas kunna visa mina klänningar på olika pridefestivaler och andra tillställningar under sommaren. Så håll ögonen öppna efter...

Shop News