Johanna N

Johanna är en norrländsk smyckesdesigner som i sitt arbete även har ambitionen att sätta fingret på viktiga samtidsfrågor
– och lyckats göra detta med stor framgång.

Hur hamnade du i smyckesbranschen?

Av en slump, min bakgrund är hållbar utveckling. Så ur mina intressen kring mode och hållbar produktion tillsammans med de kontakter jag lärde känna när jag en period bodde utanför Bangkok föddes idén om att jag ville skapa något utifrån det.

Vad inspireras du av?

Naturen och dess element är en stor del av det som är jag och min bakgrund. Jag kommer från en liten by utanför Östersund och har de senaste åren bott i Umeå – så Norrland med dess skogar är det som både inspirerar och representerar mig. Men Norrland är för mig också städer och urbant liv, d.v.s. det liv jag levt de senaste sex åren i Umeå (och som inspirerat mig i kollektionerna UMEÅ och KUGG).

Vad är historien bakom BJÖRK-kollektionen?

BJÖRK är för mig en hyllning till både staden och människorna som har gjort JohannaN möjligt. Utan dem skulle både jag och JohannaN knappast funnits - så att omge sig med peppande och inspirerande personer är oerhört viktigt för mig. Och genom att göra en kollektion som så tydligt representerar ”Björkarnas stad”– Umeå, kan jag på mitt sätt tacka för alla de möjligheterna.

Du jobbar på ett rätt ovanligt sätt för att vara verksam i modebranschen och gör bara nya smycken när du verkligen har en bra idé. Har det sättet att arbeta på resulterat i att du skapat fler tidlösa smycken?

Jag tror snarare att det handlar om att jag inte tror på trend, och inte heller bryr mig om vad som är "inne" just nu. Utan istället gör sådant jag själv tycker om och tror på – och kanske blir det mer tidlöst om man jobbar på det sättet.

Vad är det bästa med det arbetssättet?

Att känna ett lugn – många designers idag berättar om en oerhörd stress där fyra säsongskollektioner ska skapas tillsammans med s.k. pre-season kollektioner. Och att hela tiden tvingas prestera på den nivån tror jag knappast är bra för kreativiteten.
Jag tror att vackra ting är vackra oavsett om vi bär de idag eller om tre år – och utifrån den tanken så behövs det inte så många nya kollektioner som marknaden eller branschen vill få oss att tro. Istället är det just att skapa något som ska hålla länge både kvalitets- och designmässigt som driver mig och också blir en tydlig del i mitt arbete med hållbarhet.

Vad är historien bakom HORN-kollektionen?

Det största HORN-halsbandet i kollektionen är en förminskad kopia av ett riktigt horn som jag hittade när jag för några år sedan fjällvandrade i nationalparken Sarek. Det hornet inspirerade mig sedan till att göra resten av kollektionen.

Du har bestämt dig för att flytta från Umeå, kommer du göra andra typer av smycken då?

Knappast! Det som är jag och som jag står för är så djupt rotat i mig – kanske blir jag bara ännu tydligare i det norrländska bara för att kompensera att jag nu bor i Stockholm? Vem vet.

Du gör dina smycken i mässing och silver, varför valde du just dessa material?

För att det är två material som traditionellt används mycket i Thailand – och det thailändska hantverket tillsammans med den norrländska designen är det som verkligen skapar JohannaN.

Mässing är ju ett levande material, som jag tycker åldras väldigt fint, vad tycker du är dess bästa egenskaper?

Förutom just det, faktumet att det är så pass mjukt så att det går att skapa spännande och intressanta former. Möjligheterna att både skapa smycken genom att handsåga eller att gjuta (d.v.s. genom två helt olika tekniker) öppnar också upp för massvis av spännande saker!

Kan du berätta lite om FATTA-samarbetet?

FATTA är en kampanj som startades för ungefär ett år sen med målet att förändra synen på sex, våldtäkt och lagstiftning. Bland initiativtagarna fanns bl. a. artisterna Syster Sol och Cleo. Och då jag tidigare har jobbat en del med Cleo kändes det naturligt att haka på när de skickade ut en förfrågan via Instagram om att göra ett FATTA-smycke.
Feminism är en annan fråga som är viktig för mig så det kändes väldigt självklart att bidra nu när jag kunde! Det tog 3 veckor från det där instagraminlägget till att jag hade ett färdigt smycke i handen till försäljning.
Vi visste att vi hade en bra idé, men kanske inte hur bra den var. De första 100 halsbanden sålde slut på 5,5 timmar, vilket var helt galet! Och till idag har smyckena dragit in mer än 120 000 kr oavkortat till FATTA. Något jag är oerhört stolt och glad över.
Det är så oerhört många som stöttar den här kampanjen och sprider den vidare – vilket jag är så galet tacksam över. Bl.a. ni på WOS som säljer smyckena utan att tjäna en krona själva – helt fantastiskt!

johannaN's profil           johannaN's vernissage@wos

Shoppa nyheter